Stilling, leie og bevegelighet
Denne nettsiden gir en oversikt over undersøkelsesfunn som kan gjøres ved øyeundersøkelse av stillingm leie og bevegelighet. Dette er ikke en komplett oversikt over potensielle funn ved undersøkelse, men er ment å reflektere de vanligste funnene som medisinstudenter og allmennleger vil treffe i studiet og videre praksis.
Det gis ved hvert funn en kort beskrivelse av hva som kan sees av funn på bildet, og en kort omtale av hvilke sykdommer som er assosiert med funnet. På enkelte funn gis det også en omtale av etiologi og patogenese til funnet hos pasienten bilde(ne) er tatt av. Det gis ingen forslag til behandling på denne siden.
Bildene er i hovedsak tatt av pasienter ved Øyeavdelingen ved Ullevål Sykehus, Oslo Universitetssykehus (OUS) våren 2016, eller hentet fra engelske nettsider etter innhenting av tillatelse for gjenbruk.
Denne siden er laget av medisinstudentene Asad Ali og Andreas J. Haugerud, som en del av en prosjektoppgave ved medisinstudiet i Oslo med øyelege/lektor Sigrid A. de Rodez Benavent og øyelege/førsteamanuensis Jon K. Slettedal som veiledere.
For informasjon om undersøkelsesteknikk og øyejournal se Øyeundersøkelse.
--Asad Ali (diskusjon)og Andreas Haugerud (diskusjon) 15. jan. 2016 kl. 11:54 (UTC)
Innhold
Adies pupille
Adies pupille er benevnelsen på en pupille der du ser en anisokori ved normal inspeksjon. Ved direkte lysstimulering er den dilarterte pupillen lysstiv, mens den andre pupillen har normal indirekte reaksjon på lys. Ved test av nærstilling (konvergens) har begge øynene normal innstillingsbevegelse med kontraksjon av pupillen. Adies pupille utgjør Adies syndrom sammen med to andre karakteristiske funn som er svekkede senerefleker og unormal svetting. Adies pupille er også kjent som en tonisk pupille. (Simulere på oss selv)
Anisokori
Anisokori er funnet av pupiller med forskjellig diameter. Normalt tillater man opptil 1mm forskjell som fysiologisk variasjon.
Anomalier i øyets leie
Blow-out fraktur
Blow-out-frakturer kan forekomme ved traumatiske hendelser mot øyet. Spesielt gulvet i orbita er svært tynt og kan gi etter for økt trykk. Ved en fraktur får man endoftalmus og av og til blikkpareser. En fryktet komplikasjon er inneklemming av m. rectus inferior (se bildet), der man parese for oppadblikk.
Eksoftalmus
Eksoftalmus, også kjent som proptose, er en tilstand der øyet/selve bulbus er fremskutt og står lengre ut enn normalt. Tilstanden kan skyldes en rekke ulike sykdommer. Hos denne pasienten sitter patologien kun i høyre orbita, i motsetning til f.eks pasienter med Graves sykdom, der man kan se eksoftalmus på begge sider.
Endoftalmus
(Bilde kommer) Endoftalmus er når øyet ligger mer innsunket i orbita enn normalt. Merk at man også bruker begrepet om pasienter med Horners syndrom, der øvre øyelokk henger litt og dermed gir inntrykk av at en endoftalmus foreligger.
Argyll-Robertson pupille
(forklare denne, lenke opp til annen side eller video)
Horners syndrom
Miose
Eksempel på miotisk pupille. Pupillen er miotisk grunnet sterk belysning mot kontralateral mydriatisk pupille.
Mydriasis
Eksempel på mydriatisk pupille. Pupillen er dilatert med tropikamid 0,5% løsning.
Nevroretinitt (Macular star)
Nystagmus
Rotatorisk
Vertikal
Horistontal
Pareser
Abducensparese
Oculomotoriusparese
Trochlearisparese
Relativ afferent pupilledefekt
Strabisme
Latent
(Her vil vi ha video med positive uncover-tester) Skjult skjeling (også kjent som latent strabisme, latent skjeling og heterofori)
Eksofori
Esofori
Manifest
(Her vil vi ha video med positive cover-tester)
Esotropi
Eksotropi
Tonisk pupille
En tonisk pupille er dilatert og ensidig med treg reaksjon på lys, men har dog normal reaksjon på nærstilling )konvergens. Det ses anisokori ved normal inspeksjon. Ved direkte lysstimulering er den dilarterte pupillen lysstiv, mens den andre pupillen har normal indirekte reaksjon på lys. Ved test av nærstilling (konvergens) har begge øynene normal innstillingsbevegelse med kontraksjon av pupillen. Også kjent som Adies pupille. (stimulere selv)
Unormal nærstilling
Unormal nærstilling vil si manglende evne til konvergering, som innebærer manglende evne til instilling av synskarphet til objekter som er nærmere øynene våre enn 5 meter. Ven normal rekasjon på nærstilling skal øyeaksene beveges mot midtstilling og pupillene kontrahere (bli miotiske).
Ordforklaringer
- Afaki
- Amaurose
- Amotio
- Astigmatisme
- Biokulært utfall
- Blandingsinjeksjon
- Brillekasse
- Ciliær injeksjon
- Corneaødem
- Covertest
- Desmarres' hake
- Donders
- Evertering av øvre øyelokk
- Eksoftalmus
- Enoftalmus
- Fluoresceinfarging
- H-test
- Hemianopsi
- Hirschbergs test
- Hypermetropi
- Langsynthet
- Katarakt
- Kemose
- Keratokonus
- Konjunktival injeksjon
- Konjunktivitt
- Kvadrantanopsi
- Latent skjeling
- Lysvei
- Manifest skjeling
- Monokulært utfall
- Myopi
- Netthinneavløsning
- Nystagmus
- Nærsynthet
- Presipitater
- Pseudofaki
- Ptose
- Retrobulbær resistens
- Schirmers prøve
- Sfæriske glass
- Skjeling
- Stenopeisk hull
- Strabisme
- Subkonjunktival blødning
- Synekier
- Synsfelt
- Synstavle
- Uncovertest
- Øyemuskelparese
- Øyetrykk
Referanser
- ↑ EyeRounds.org, Iowa City: University of Iowa Department of Ophthalmology and Visual Sciences http://webeye.ophth.uiowa.edu/ sitert 01.02.2016 Bildet er hentet fra www.eyerounds.org. Vi takker Universitetet i Iowa og EyeRounds.org for tillatelsen til bruk av dette bildet.
--Asad Ali (diskusjon)og Andreas Haugerud (diskusjon) 10. feb. 2016 kl. 12:00 (UTC)