Forskjell mellom versjoner av «Øyets omgivelser og orbita»

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
imported>Andrejh
imported>Andrejh
Linje 18: Linje 18:
  
 
=== Abscess på øyelokk ===
 
=== Abscess på øyelokk ===
[[Fil:Pas6abscess.jpg|370px|border]][[Fil:Pas6abscessfrasiden.jpg|305px|border]]
+
[[Fil:Pas6abscess.jpg|393px|border]][[Fil:Pas6abscessfrasiden.jpg|296px|border]]
  
 
Øyelokkene (palpebrae) inneholder histologisk et svært variert vev med en rekke kjerteltyper og muskler i tillegg til vanlig hudvev. Dermed er også øyelokkene mulige åsteder for infeksjoner og betennelser. På bildene over ser vi en ung kvinne med en abscessdannelse i øvre høyre øyelokk som har utviklet seg over de siste par ukene. '''(Diagnose på pasienten?)'''
 
Øyelokkene (palpebrae) inneholder histologisk et svært variert vev med en rekke kjerteltyper og muskler i tillegg til vanlig hudvev. Dermed er også øyelokkene mulige åsteder for infeksjoner og betennelser. På bildene over ser vi en ung kvinne med en abscessdannelse i øvre høyre øyelokk som har utviklet seg over de siste par ukene. '''(Diagnose på pasienten?)'''
 
  
 
== Anomalier i øyets leie ==
 
== Anomalier i øyets leie ==

Revisjonen fra 27. jan. 2016 kl. 11:43

Normalt øye med normal dybde på forkammeret med synlig cornearefleks, irisrefleks og linserefleks. Bildet er tatt ved bruk av spaltelys som blant annet brukes for framstilling av grunt forkammer, eller lysvei som ses ved iridocyklitter

Denne nettsiden gir en oversikt over undersøkelsesfunn som kan gjøres ved øyeundersøkelse av øyets omgivelser og orbita. Dette er ikke en komplett oversikt over potensielle funn ved undersøkelse, men er ment å reflektere de vanligste funnene som medisinstudenter og allmennleger vil treffe i studiet og videre praksis.

Det gis ved hvert funn en kort beskrivelse av hva som kan sees av funn på bildet, og en kort omtale av hvilke sykdommer som er assosiert med funnet. På enkelte funn gis det også en omtale av etiologi og patogenese til funnet hos pasienten bilde(ne) er tatt av. Det gis ingen forslag til behandling på denne siden.

Bildene er i hovedsak tatt av pasienter ved Øyeavdelingen ved Ullevål Sykehus, Oslo Universitetssykehus (OUS) våren 2016, eller hentet fra engelske nettsider etter innhenting av tillatelse for gjenbruk.
Denne siden er laget av medisinstudentene Asad Ali og Andreas J. Haugerud, som en del av en prosjektoppgave ved medisinstudiet i Oslo med øyelege/lektor Sigrid A. de Rodez Benavent og øyelege/førsteamanuensis Jon K. Slettedal som veiledere.

For informasjon om undersøkelsesteknikk og øyejournal se Øyeundersøkelse.

--Asad Ali (diskusjon)og Andreas Haugerud (diskusjon) 15. jan. 2016 kl. 11:54 (UTC)


Abscesser

Abscess på øyelokk

Pas6abscess.jpgPas6abscessfrasiden.jpg

Øyelokkene (palpebrae) inneholder histologisk et svært variert vev med en rekke kjerteltyper og muskler i tillegg til vanlig hudvev. Dermed er også øyelokkene mulige åsteder for infeksjoner og betennelser. På bildene over ser vi en ung kvinne med en abscessdannelse i øvre høyre øyelokk som har utviklet seg over de siste par ukene. (Diagnose på pasienten?)

Anomalier i øyets leie

Eksoftalmus

Pas 13 Eksoftalmusforfra.jpg Pas 13 Eksoftalmus sidebilde.jpg

Eksoftalmus, også kjent som proptose, er en tilstand der øyet/selve bulbus er fremskutt og står lengre ut enn normalt. Tilstanden kan skyldes en rekke ulike sykdommer. Hos denne pasienten sitter patologien kun i høyre orbita, i motsetning til f.eks pasienter med Graves sykdom, der man kan se eksoftalmus på begge sider.

Endoftalmus

Endoftalmus er når øyet ligger mer innsunket i orbita enn normalt. Merk at man også bruker begrepet om pasienter med Horners syndrom, der øvre øyelokk henger litt og dermed gir inntrykk av at en endoftalmus foreligger.

Tåreveiene

Dakryoadenitt

Dakryoadenitt er betennelse i den tåreproduserende kjertelen i øvre øyelokk.

Dakryocystitt

Dakryocystitt er betennelse i tåresekken, som ligger medialt for øyet, mot neseranden.

Øyelokk

Blefaritt

Blefaritt er det samme som øyelokksbetennelse, og er lokalisert til hår- eller talkjertler i øyelokket.

Chalazion

Chalazion er en kul som kan komme på både nedre og øvre øyelokk, og som regel er smertefri. Den er ikke-infeksiøs, men kommer som oftest etter en gjennomgått infeksjon på øyelokket (f.eks et hordeolum).

Ektropion

Pas 12 Ektropion forfra.jpg

Pas 12 Ektropion ovenfra.jpg

Mann med nedre ektropion på høyre øye.

Entropion

Entropion av nedre øyelokk

Et entropion er når øyelokket er innovervendt og dermed ligger unaturlig an mot øyet.


Hordeolum

Hordeolum kalles også "sti på øyet". Den oppstår gjerne når en bakterie (som oftest Staph.Aureus) kommer inn i en av talgkjertlene som korrelerer med hårsekken til et cilium/hår (øyevipp).

Ptose

Ptosebillavere.jpg

Pas1ptosefingre.jpg

Ptose er hengende øyelokk. Tilstanden kan sees som en normal utvikling hos eldre mennesker, men kan også forekomme i forbindelse med ulike nevrologiske, nevromuskulære, eller muskulære sykdommer. Eldre kvinne med bilateral senil ptose, men hardest rammet på høyre øye (se venstre bilde), der hun i praksis ikke kan se med mindre hun holder øyelokkene oppe med hendene (bildet til høyre).

Ordforklaringer

Referanser


--Asad Ali (diskusjon)og Andreas Haugerud (diskusjon) 10. feb. 2016 kl. 12:00 (UTC)