Femoralhernie

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Norsk: Lårbrokk

Denne formen for brokk passerer gjennom canalis femoralis, som ligger nedenfor lyskebåndet. Lårbrokk er langt vanligere hos kvinner enn hos menn, men selv blant kvinner er inguinalhernie vanligst. Mange graviditeter er en risikofaktor. Vanligvis skyldes brokket en ervervet svakhet, og lårbrokk forekommer derfor hovedsakelig hos godt voksne kvinner. Brokkinnholdet består vanligvis av tynntarm og/eller oment.

Lårbrokk har ofte en trang hals og inkarserering og strangulasjon er ikke uvanlig. Det kan ofte være få lokale symptomer på strangulasjon. Ved ileus er det derfor viktig å undersøke for mulig inkarserert femoralhernie, som kan være årsaken. En spesiell undergruppe av strangulert femoralhernie er Richters hernie.

Tips: Husk alltid å palpere lyskepulser ved undersøkelse av abdomen. Da glemmer du heller ikke å tenke på muligheten for lår- og lyskebrokk ved ileus!

Man skiller lårbrokk fra lyskebrokk ved at halsen på femoralherniet ligger nedenfor lyskebåndet, mens inguinalhernier er lokalisert ovenfor. Lårbrokk er ofte små, men ved store lårbrokk kan man i blant få inntrykk av at brokket er lokalisert over lyskebåndet selv om selve brokkhalsen ikke egentlig er det. I slike tilfeller kan det være vanskelig å skille lårbrokk fra lyskebrokk.


Kilder: Burkitt et al; Essential Surgery 3rd edt, Ellis et al; Lecture Notes General Surgery 11th edt, Norsk Elektronisk Legehåndbok