Forskjell mellom versjoner av «Tumores»

Fra JournalWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
imported>Asada
imported>Asada
Linje 33: Linje 33:
 
[[Fil:Iris-nevus-3.jpg|400px]] <ref name="Iris Nevus"/> [[Fil:Diffuse-iris-nevus.jpg|350px]]  
 
[[Fil:Iris-nevus-3.jpg|400px]] <ref name="Iris Nevus"/> [[Fil:Diffuse-iris-nevus.jpg|350px]]  
  
Iris nevi kommer til uttrykk som hyperpigmenterte områder på regnbuehinnen, og gir minimal forandring av annen iris strukturer (utseende) utenom fargeforandringen.<ref name="Iris Nevus"> EyeRounds.org, Iowa City: University of Iowa Department of Ophthalmology and Visual Sciences [http://webeye.ophth.uiowa.edu/eyeforum/atlas/pages/iris-nevus/index.htm http://webeye.ophth.uiowa.edu/] sitert 30/01-2016 ''Bildet er hentet fra www.eyerounds.org. Vi takker Universitetet i Iowa og EyeRounds.org for tillatelsen til bruk av dette bildet.''</ref>
+
Iris nevi kommer til uttrykk som hyperpigmenterte områder på regnbuehinnen, og gir minimal forandring av andre iris strukturer (utseende).<ref name="Iris Nevus"> EyeRounds.org, Iowa City: University of Iowa Department of Ophthalmology and Visual Sciences [http://webeye.ophth.uiowa.edu/eyeforum/atlas/pages/iris-nevus/index.htm http://webeye.ophth.uiowa.edu/] sitert 30/01-2016 ''Bildet er hentet fra www.eyerounds.org. Vi takker Universitetet i Iowa og EyeRounds.org for tillatelsen til bruk av dette bildet.''</ref>
  
 
<br clear=all>
 
<br clear=all>

Revisjonen fra 30. jan. 2016 kl. 13:29

Normalt øye.

Denne nettsiden gir en oversikt over tumores som kan oppstå i øyet og dets omgivelser. Dette er ikke en komplett oversikt over potensielle funn ved undersøkelse, men er ment å reflektere de vanligste funnene som medisinstudenter og allmennleger vil treffe i studiet og videre praksis.

Det gis ved hvert funn en kort beskrivelse av hva som kan sees av funn på bildet, og en kort omtale av hvilke sykdommer som er assosiert med funnet. På enkelte funn gis det også en omtale av etiologi og patogenese til funnet hos pasienten bilde(ne) er tatt av. Det gis ingen forslag til behandling på denne siden.

Bildene er i hovedsak tatt av pasienter ved Øyeavdelingen ved Ullevål Sykehus, Oslo Universitetssykehus (OUS) våren 2016, eller hentet fra engelske nettsider etter innhenting av tillatelse for gjenbruk.

Denne siden er laget av medisinstudentene Asad Ali og Andreas J. Haugerud, som en del av en prosjektoppgave ved medisinstudiet i Oslo med øyelege/lektor Sigrid A. de Rodez Benavent og øyelege/førsteamanuensis Jon K. Slettedal som veiledere.

For informasjon om undersøkelsesteknikk og øyejournal se Øyeundersøkelse.

--Asad Ali (diskusjon)og Andreas Haugerud (diskusjon) 24. jan. 2016 kl. 11:54 (UTC)


Basalcellekarsinom

Eldre pasient med basalcellekarsinom (pil) medialt nedre øyelokk

Eldre mann med basalcellecarcinom medialt på nedre øyelokk. Pasienten hadde lenge hatt en skorpedannelse som han syntes var plagsom, og som alltid kom tilbake.

Malignt melanom


Merkelcellekarsinom

Merkelcellekarsinom [1]

En type nevroendokrint karsinom som utgår fra hud. Rammer som regel eldre personer med lys hudfarge og er solrelatert. Vanlig debut er enkeltstående rød kule i huden som vokser raskt. [2]

Nevus

Iris Nevus

Iris-nevus-3.jpg [3] Diffuse-iris-nevus.jpg

Iris nevi kommer til uttrykk som hyperpigmenterte områder på regnbuehinnen, og gir minimal forandring av andre iris strukturer (utseende).[3]


Plateepitelkarsinom


Retinoblastom


Rhabdomyosarkom


Ordforklaringer


Referanser

  1. EyeRounds.org, Iowa City: University of Iowa Department of Ophthalmology and Visual Sciences http://webeye.ophth.uiowa.edu/ sitert 30/01-2016 Bildet er hentet fra www.eyerounds.org. Vi takker Universitetet i Iowa og EyeRounds.org for tillatelsen til bruk av dette bildet.
  2. Oslo Hudlegeseter, Oslo Markelcellekarsinom sitert 30/01-2016
  3. 3,0 3,1 EyeRounds.org, Iowa City: University of Iowa Department of Ophthalmology and Visual Sciences http://webeye.ophth.uiowa.edu/ sitert 30/01-2016 Bildet er hentet fra www.eyerounds.org. Vi takker Universitetet i Iowa og EyeRounds.org for tillatelsen til bruk av dette bildet.

--Asad Ali (diskusjon) og Andreas Haugerud (diskusjon) 10. feb. 2016 kl. 12:00 (UTC)