Empty Use: setheader(no|en,rooturl,roottopic,subtopic,emailcontact,telephone)

YERSINIA

  • Yersinia er zoonoser
  • Tre medisinsk viktige arter: Y.pestis, Y.pseudotuberculosis og Y.enterocolitica
  • Gramnegativ stavbakterie
  • Tilhører familien Enterobacteriaceae
  • Y.enterocolitica er en av de vanligste årsakene til tarminfeksjon
  • Skiller ut endotoksin, eksotoksin og Yop-proteiner

SMITTE

Y.ENTEROCOLITICA

  • Fekaloral smitte
  • Smitte mellom mennesker forekommer også
  • Både dyr og mennesker kan skille ut bakteriene med avføring i måneder etter at sykdommen er over
  • Inkubasjonstid: 3-5 dager
  • Innenlandssmitte i 70-75 % av tilfellene
  • Risikofaktorer: konsum av svinekjøtt og bruk av ikke-desinfisert drikkevann

Y.PSEUDOTUBERCULOSIS

  • Fekaloral smitte

Y.PESTIS

  • Smitter gjennom hud etter bitt av lopper som suger blod. Det danner seg så et blodkoagel i magesekken. 1

SYKDOMSBILDER

Y.ENTEROCOLITICA

  • En av de vanligste årsakene til tarminfeksjon er Y.enterocolitica(4.vanligste i Norge)
  • Syksomsbildet er variert, og sykdommen forløper ulikt i forskjellige aldersgrupper. Bakteriene angriper særlig lymfevevet nederst i tynntarmen og kan gi smerter i høyre nedre fossa (forveksles ofte med appendicitt)
  • Hos mindre barn er symptomene ofte ukomplisert diaré (evt.blodig). Temp. stiger til 38-39 °C. Kolikksmerter og oppkast forekommer også. Varighet få dager til et par uker.
  • Hos større barn og voksne er kolikksmerter det viktigste symptomet. 10-30 % får leddsmerter som angriper et par ledd om gangen (knær, ankler, tær, fingrer og håndledd) og erythema nodosum (ømme, røde knuter på armer og ben). Disse reaksjonene skyldes type IV immunreaksjoner og kan oppstå dager til måneder etter sykdomsutbruddet, og kan vare i mange måneder.
  • Andre tilstander som kan følge med Yersinia-infeksjon er sarkoidose, iridocyclitt (regnbuehinnebetennelse), glomerulonefritt og Reiters syndrom. Reaksjonene opptrer hyppigst og med størst styrke hos mennesker med HLA-vevstypen B27.
  • Artritt er en relativt vanlig komplikasjon til infeksjon med Y.enterocolitica2

Y.PSEUDOTUBERCULOSIS
Angriper tarmkrøsets lymfeknuter. Gir feber, smerter som ved blindtarmbetennelse og evt. lett diaré. Også denne infeksjonen kan gi leddplager og erythema nodosum.

Y.PESTIS
"Svartedauen"-bakterien--> gir pest hos dyr og mennesker. Lite problem i verden i dag, men ca 1500-3000 smittes hvert år. Rammer særlig varmere deler av verden. 1,3
Det er tre dominerende kliniske forløpsformer og er karakterisert av en hoven lymfeknute eller bubo i lysken, aksillen eller på halsen.
Septisk pest er karakterisert av Y. pestis i blodbanen. Spredning via blodbanen kan føre til meningitt, endoftalmitt og abscesser i viscerale organer. Eldre mennesker utvikler oftest septisk pest. Pneumonisk pest er den mest sjeldne og den farligste formen for pest. 1

AGENSEGENSKAPER

Y.ENTEROCOLITICA
Psychrophilic- betyr at den kan dele seg i kjøleskaptemperaturer, selv om ideel temperatur er 25-30°C. Bakterien har ikke mekanismer for ta opp jern og trenger hjelp fra andre bakterier for å få tilstrekkelig jern. Tilstander med jernoverskudd som f. eks kronisk leversykdom, hemokromatose og thalassemier har vært assosiert med invasiv yersiniose. Mange Yersiniastammer er kalsiumavhengige.

Y.PSEUDOTUBERCULOSIS
Y.PESTIS: Pleomorf, ikke-sporedannende, ikke-bevegelig Gramnegativ stav. Fraksjon-1- antigen (kapselantigen), V-antigen og W-antigen har betydning for virulens og immunitet og hindrer at bakterien blir fagocyttert.
Vokser på vanlige agarmedier. Trives best i 25-30 °C.

PATOGENESE

Y.ENTEROCOLITICA
Passerer gjennom magesekken og adhererer til tarmepitelet. Slår seg ned i lymfeknuter i tarmveggen og i regionale mesenteriske lymfeknuter og påvirker den cellemedierte immunresponsen. Yersinia produserer urease som omdanner urea til ammoniakk og bufrer den sure pH-en i magesekken. Adhesjon og invasjon av slimhinnen skjer via invasin og andre overflateproteiner. Bakterien har også proteiner som hindrer fagocytose og den bactericide effekten av serum. Eks. på disse proteinene er Ail og YadA som er adhesiner som også gir resistens mot komplement-mediert opsonisering. Yop er det mest komplekse overflateproteinet og hindrer fagocytose, hindrer sekresjon av rekrutteringsmolekyler som TNF-a og IL-8 og inhiberer aktivering av makrofager.

Y.PESTIS
Full virulens er avhengig av at bakterien produserer toksiner, kapsulering, produksjon av V og W antigen, kalsiumrespons, har evne til å syntetisere puriner og danner pigmenterte kolonier på heminholdige medier. Bakteriens evne til å vokse intracellulært antyder at cellulær immunitet er av stor betydning.

DIAGNOSTIKK

Y.ENTEROCOLITICA OG Y.PSEUDOTUBERCULOSIS
Diagnosen baseres på dyrkning fra fæcesprøve.
Av og til kan påvisning av serumantistoff være nyttig. Dette kan påvises ca.1 uke etter sykdomsdebut.
Antibiotikafølsomheten varierer, slik at resistensbestemmelse er nødvendig i de få tilfellene der antibiotikabehandling er indisert.

Y.PESTIS
Påvises i lymfeknutebiopsier, i abscesser eller i blod. Identifiseres ved hjelp av kulturkarakteristika, serotyping og inokulering av marsvin.

BEHANDLING OG PROFYLAKSE

Y.ENTEROCOLITICA OG Y.PSEUDOTUBERCULOSIS
Infeksjonen er som oftest selvbegrensende, og effekten av antibiotika er ikke klarglagt.

  • Vanligvis følsom for aminoglykosider, tetracykliner og kloramfenikol.

Profylakse:

  • gjennomstekt/gjennomkokt svinekjøtt
  • unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • vaske hendene etter tolaettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
  • vaske kniver, fjøler osv.

Y.PESTIS
Tidlig diagnose og behandling er avgjørende. Streptomycin er det mest effektive middelet, men tetracykliner og kloramfenikol kan også brukes. Kombinasjon av streptomycin og kloramfenikol anbefales ved pestmeningitt. Tidlig antibiotikabehandling reduserer mortaliteten ved byllepest md 80 %.

Profylakse: Vaksine gir delvis beskytttelse. Pest er en av de fire sykdommene som er definert som karantenesykdom av WHO (De andre er kolera, gul feber og kopper) 1

REFERANSER

1 Degrè M, Hovig B, Rollag H, "Medisinsk Mikrobiologi", 3.utgave, gyldendal/akademisk, 2008

2 Store norske leksikon: http://sml.snl.no/Yersinia (12.08.14)

3 http://www.dagbladet.no/2009/05/06/magasinet/vitenskap/forskning/6044797/ (12.08.14)

4 Folkehelseinstituttet: http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content6493&Main6157=6287:0:25,5499&MainContent6287=6493:0:25,6833&Content6493=6441:82891::0:6446:134:::0:0 (12.08.14)

5 UpToDate: https://vpn2.uio.no/+CSCO+0h756767633A2F2F6A6A6A2E68636762716E67722E70627A++/contents/microbiology-and-pathogenesis-of-yersinia-infections?source=machineLearning&search=yersinia&selectedTitle=3%7E89&sectionRank=1&anchor=H102678527#H102678527